Szicília látnivalók, térképek

by radopeter1983
Szicília látnivalók, térképek és Palermo bemutatása

A dél-olasz félsziget hasonlóan egyedi arculattal bír, mint Nápoly. Azonban Szicília látnivalók terén is sokat nyújt, elég csak Palermo, Siracusa vagy Catania nevét megemlíteni! Nem hiába került be Olaszország legszebb helyei közé!

Közlekedés

Két fő reptere van Szicíliának: Palermo és Catania.

Palermo reptere (Aeroporto di Palermo Falcone e Borsellino) a várostól nyugatra fekszik kb. 32 km-re. A Prestia & Comandé busszal juthatunk be Palermo központjába, a Centrale vasútállomáshoz. Menetrend, jegyvásárlás itt található!

Catania reptere (Aeroporto di Catania-Fontanarossa) a várostól délre, mindössze 8 km-re található. Az Alibus társaság busza közlekedik a Centrale vasútállomáshoz. Menetrend és minden információ itt található!

A nagyobb városok között a vonat a leggyorsabb közlekedési eszköz. A Trenitalia honlapján lehet információkat találni. Catania és Palermo között messinai átszállással lehet vonattal eljutni (Taormina és Cefalu is elérhető).

Szicília látnivalók

Palermo

A sziget központja egyszerre kaotikus és fantasztikus. Jellemző a sok piac, főként a tengeri herkenyűk terén nagy a választék.

Palermo legfőbb nevezetessége a Palazzo dei Normanni. Európa legidősebb királyi palotája, a normann uralkodók volt székhelye. Először római erőd volt, majd később arab palotaként működött.

Palermo dómja. 12. századbeli, építészetileg sokszínű templom, amely négy harangtoronnyal rendelkezik. A templomban királyi sírokat is látogathatunk. A kupolájába lépcsőn fel lehet menni, ahonnan remek kilátás nyílik a városra.

Több csodás köztéri látnivaló van a városban. A Quattro Canti egy nyolcszögletű tér, ahol a négy barokk épületen négy városi védőszent szobra van elhelyezve. Pár lépésre találjuk a Piazza Pretoria teret, ahol 16 meztelen szoborral díszített szökőkút van.

Palermo látnivalók, térképek

Palermo igazi nyüzsgő szicíliai város
Palermo igazi nyüzsgő szicíliai város

Mondello

Pár kilométerre van Palermo városközpontjától, nemcsak a város, hanem Szicília egyik legszebb tengerpartja.

A strand egy félkörívű öbölben található, homokos parttal és sekély vízzel rendelkezik. Ezért a családosok között is népszerű.

Különleges vonzerejét a mögötte magasodó Monte Pellegrino hegy és a Capo Gallo természetvédelmi terület környezete is növeli. A strand környékén jól kiépített infrastruktúra található, többek között éttermek, bárok és számos vízi sportolási lehetőség.

Nagyon szép strand
Nagyon szép strand

Trapani

A sziget nyugati részén fekvő tengerparti városban szintén a gasztronómia és a látnivalók a kiemelendők.

A városban remek sétákat tehetünk. Nagyon hangulatos a tengerparti sétány, valamint szép barokk palotákat és templomokat láthatunk.

Trapani a nyugati tengerparti rész központja
Trapani a nyugati tengerparti rész központja

Erice

Trapanitól északkeletre található ez a 750 méteren fekvő középkori település.

A hegyen lévő erődöt, a Torretta Pepoli-t mindenképp keressük fel, mert a városra és a tengerre való kilátás fantasztikus.

Érdemes libegővel felmenni, amely Trapani keleti részéről indul és közvetlenül a kisváros széléig felvisz. Mindössze 10 percig tart az út, csodás panorámát nyújtva. Minden információ itt található!

Trapaniból libegővel is feljuthatunk
Trapaniból libegővel is feljuthatunk

San Vito lo Capo

Trapanitól északkeletre egy félszigeten találjuk ezt a kisvárost, amely elsősorban a tengerpartja miatt híres.

Nem elég, hogy Szicília legszebb strandja, de Európában is a legjobbak közé sorolják. Lassan mélyülő partja miatt népszerű a kisgyerekesek között is.

Kicsit karibi feelingje van, ugyanis a finomhomokos part és az áttetsző víz mellett a háttérben egy nagy sziklatömb adja a remek panorámát.

Karibi feelingje van a tengerpartnak
Karibi feelingje van a tengerpartnak

Cefalu

A sziget északi részén, Palermo és Messina között találjuk. Fekvése és római emlékei miatt népszerű hely Szicíliában.

A mai várost a hegy lábánál, a tengerparton alapította meg II. Roger szicíliai király, 1131-ben. Ekkor kezdték el fölépíteni a katedrálist is. A normann építészetre jellemző stílusban épült, amit pontosabban szicíliai román stílusnak nevezünk.

A város felett magasodó szikláról csodás panoráma nyílik. Emellett a település strandja is remek hely fürdőzésre.

A szikláról a panoráma csodás
A szikláról a panoráma csodás

Taormina

A Catania és Messina közötti települést sokan Szicília legszebbjének tartják.

Már a 19. századtól kezdve népszerű turistacélpont szép tengerpartjai miatt. A Jón-tenger vize igen meleg, és magas a sótartalma.

A városban található görög színház kihagyhatatlan, mivel a panoráma is csodás. 109 méteres átmérőjével ez Szicília második legnagyobb színháza (a szürakuszai után). 5400 néző befogadására volt alkalmas. Ma is gyakran használják koncertek, valamint opera- és színielőadások megtartására.

Taormina Szicília talán legszebb települése
Taormina Szicília talán legszebb települése

Siracusa

Szicília keleti részén fekvő város az óvárosáról híres, amely az UNESCO Világörökség része.

Az Ortigia szigeten lévő rész hangulata rendkívüli. A városrész házai, sikátorai az ókori görög építészetet idézi. Cicero szerint a „legnagyobb görög város, és mind közül a leggyönyörűbb”.

Az óvárosban van Siracusa katedrálisa. A 7. században épült a Kr. e. 5. században épített Athéné Templomának helyén. A katedrális falaiban még ma is láthatók a régi templom oszlopai. Belső részében több szép mű látható, például a Madonna della Neve szobor is.

A Santa Lucia bazilika (Chiesa di Santa Lucia alla badia) egy bizánci kori templom, ami a hagyomány szerint 303-ban, Szent Lúcia mártíromságának helyszínén épült föl. Jelenleg is látható külsejét a 15-16. században kapta. A templom alatt húzódnak Szent Lúcia katakombái.

A Régészeti park (Parco Archeologico Neapolis) a belvárostól nem messze találjuk a régészeti parkot. Itt több remek ókori emléket fedezhetünk fel:

  • Legismertebb a Dionüsziosz füle barlang, aminek akusztikája egyedülálló. Mesterséges eredetű, magassága 23, hossza pedig 65 méter. Elnevezése Caravaggiótól származik, aki úgy találta, hogy a barlang bejárata egy emberi fül alakjához hasonlít.
  • A Teatro Greko szép és nagy görög színház, nincs beépítve székekkel és színpaddal. A városra is szép kilátás nyílik innen.
  • A Latomie del Paradiso szép árnyas park, sziklák alatt átbújó ösvényekkel, bambuszerdőn átvezető sétaúttal, sziklába vájt mélyedésekkel barlangokkal.

Catania

A sziget 2. legnagyobb városa a mellette füstölgő Etnáról nevezetes. De magára a városra is szentelni kell egy kis időt.

Catania főterén található a Santa Agata katedrális (Cattedrale di Sant’Agata). Híres barokk székesegyház, amely oszlopos homlokzatáról, kupolás tetejéről, freskóiról és festményeiről híres. Ezen a helyen halt mártírhalált Szent Ágota. Vincenzo Bellini híres olasz zeneszerző sírja is itt található.

A katedrálishoz közel van az amfiteátrum (Anfiteatro Romano di Catania). Itt egy elkerített részen lehet megnézni a feltárt földalatti városrészt.

A belvároshoz közel áll az Ursino-kastély (Castello Ursino). A 13. századi vár királyi régészeti gyűjteménnyel, kolostorból származó tárgyakkal és festett kocsikkal rendelkezik. Négy szárnyból áll, négyzet alakban veszik körbe a belső udvart.

A piacok itt is dominánsak, legnagyobb közülük a Piazza Carlo Alberto-n található. Készüljünk fel, hogy mindig nagy lesz a tömeg.

Catania és háttérben az Etna
Catania és háttérben az Etna

Etna

Az Etna, Európa legnagyobb vulkánja 3350 méter magasan fekszik és még ma is aktív. Viszont aktivitására a lávafolyamok és a lávaszökőkutak jellemzőek, emiatt viszonylag közelről és biztonságosan figyelhető meg.

A csúcshoz elég közelig el lehet jutni, de természetesen a kráterhez nem lehet menni a biztonság végett!

A kiindulópont Rifugio Sapienza (1910 méter magasan), ahonnan akár felvonóval is felmehetünk a Montagnola kúpig (2507 méter magasan). Innen a Piccola Rifugio turistaházig lehet elmenni.

A felvonóról információk, jegyvásárlás itt lehetséges!

Agrigento

A Templomok Völgyének is nevezett régészeti park az UNESCO Világörökség részét képezi.

A sziget déli részén, a tengertől pár km-re fekszik, amely az ókori görög időkben Akragasz néven épült. A város régi emlékei, leletei a régészeti múzeumban láthatóak.

A várostól délre lévő templomok a mai Görögország területén kívüli legnagyobb ókori görög épületegyüttes. Hét dór stílusú templom van itt, amelyet a Kr. előtti 5. és 6. században építettek.

Sajnos csak két templom van jó állapotban, de ennek ellenére mindenképpen érdemes ellátogatni ide, ha a környéken járunk.

Minden információ itt található!

Templomok Völgye
Templomok Völgye

Ragusa

A Szicília déli részén található város 2002 óta az UNESCO Világörökségének része.

Az antik Hübla Héraia helyén kialakult várost 1693-ban egy súlyos földrengés elpusztította. Az újjáépítés során két nagyobb városrész alakult ki: Ragusa Ibla (az antik város helyén) valamint ettől nyugatra Ragusa Superiore. Elsősorban az újjáépített Ibla arculatára jellemző az egységes barokk stílus.

Régre visszanyúló történelme miatt számos csodás emlék maradt fenn. Ezeket az Iblai Régészeti Múzeumban és a Kamarínai Regionális Régészeti Múzeumban láthatjuk. Emellett több nemesi palota és templom képviseli a múltat.

Egy antik város állt a helyén
Egy antik város állt a helyén

Térképek

Ezen az oldalon találtok térképeket, amelyek letölthetőek!

Ajánlott cikkek

A honlapon lévő helyszínek cikkei tematikusan és ABC-sorrendben itt találhatók!

Ha szeretnél több olasz cikket olvasni, kattints ide!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató