28/10/2020
New York élménybeszámoló – 4 nap a Nagy Almában

Habár én szeretek gyorsan „átrohanni” a helyszíneken, New York-ra négy teljes napot szántunk. Nem nagyon volt holtidőnk, mégis a kötelező látnivalókat alig tudtuk megejteni. Joggal mondhatom, egy hetet is bőven eltölthettünk volna a „világ fővárosában”. Olvassátok szeretettel a New York élménybeszámolót!

0. nap: Megérkezés New York-ba

Philadelphiából érkeztünk egy barátommal New Yorkba, a busz pedig pont a forgatagban tett le minket. Fantasztikus élmény belekerülni a tömegbe, miközben körülöttünk hatalmas felhőkarcolók merednek az ég felé. Kellett is pár perc, mire egyáltalán elhelyeztük magunkat New York térképén.

Mivel Queens negyedben foglaltunk szállást, meg kellett találni a megfelelő metrót, ami nem olyan könnyű a Nagy Almában. Rengeteg ember, sok metrójárat, nem olyan egyszerű mutatvány mindez. De sikerült rábukkanunk a házra, ahol Airbnb-n mindössze egy szobát foglaltunk. Mivel egész nap mászkáltunk, csak alvásra használtuk és ráadásul reális áron béreltük (kb. 8 ezer Ft/fő/éj volt).

Times Square

Miután berendezkedtünk, visszamentünk Manhattanbe, ahol a Times Square-t kerestük fel. Mondani se kell, a világ egyik legismertebb terén hatalmas tömeg hömpölygött, miközben különböző művészek előadásait láthattuk.

Van egy lelátószerűség is, mindenképp menjetek a tetejére, ahonnan remekül be lehet látni a teret. Itt található a Hard Rock Café is, a híres művészek gitárjait ingyenesen megnézhetjük!

Brooklyn-híd

Következő utunk a Brooklyn-híd volt. Metróval mentünk át a brooklyni oldalra, onnan gyalogoltunk át. A híd kétszintes, az alsón a járművek, a felsőn a gyalogosok és a biciklisek közlekednek. Gyalog ügyeljünk arra, hogy sokszor nagy sebességgel jönnek a bicajosok és a híd elég keskeny. Mi úgy időzítettünk, hogy a hídon érjen a naplemente, a folyamatosan kivilágított Manhattan csodás panorámát nyújtott.

Grand Central Station

Hazafelé metrózva még „beugrottunk” a Grand Central Station vasútállomásra, aminek fő terme sok filmben is fellelhető.

1. nap: Dél-Manhattan

Szerencsére olyan helyen béreltünk szállást, aminek környezetében több reggelizőhely is volt. Mi egy kivételével minden nap ugyanott ettünk. Úgy kell elképzelni, mint a filmekben. A pincérnő jár körbe és utántölti kávéval a poharat. Emellett nagyon finom ételek voltak, nem kis adagokkal.

World Trade Center

Reggel a World Trade Center környékét jártuk be. A volt ikertorony helyén épült két medencét körbejártuk, ahová az elhunytak nevei vannak vésve. Ezután a 9/11 Múzeumba mentünk, ahol a terrortámadásról kapunk átfogó képet vizuálisan (képek, sőt még tárgyak is ki vannak állítva).

Wall Street

Mivel a közelben van a pénzügyi negyed, ellátogattunk a Wall Street felé. A New york-i tőzsde épülete és a Federal Hall is itt található. Azt tudni kell, hogy a Wall Street egy mellékutca, az előbbi két épület nem itt található. Fotózkodtunk a híres bikát ábrázoló szoborhoz is, ami a tőzsde világában a növekvő árakat szimbolizálja (ezért szokták emlegetni bikapiacnak az emelkedő tőzsdés időket).

Flatiron Building

Ezután átmetróztunk a Flatiron Buildinghez, a jellegzetes vékony épülethez. Itt van egy park és előtte jó pár szék kitéve, egy kicsit megpihentünk és csodáltuk a fura építményt.

Mivel a délutáni időjárásról tudtuk előre, hogy esős lesz, ennyi fért bele a napba. Visszamentünk a szállásra és kihasználva a rossz időt, elmentünk egy közeli mosodába, hogy a felgyülemlett szennyest kimossuk.

2. nap: Bronx, Harlem és Empire State Building

Bronx Zoo

A Bronxi állatkertbe szerdánként ingyenes a belépés, így ezt kihasználtuk. Nagy területen fekszik, azonban számítani kell arra, hogy a fő attrakciókhoz jeggyel kell rendelkezni. Igazából díjmentesen csak egy átlagos állatkertet „kap” a látogató.

Harlemi séta

A visszautazáskor úgy döntöttünk, beugrunk a hírhedt Harlem negyedbe körülnézni. A 125. utcánál szálltunk le a metróról, ahogy felértünk, máris a portékáikat áruló emberkék megtaláltak minket. Az egyikük egy zene-dvd-t akart eladni és még bankkártyalehúzó-készülék is volt nála! Mindent bevetnek a turisták ellen. De félni persze nem kell, nappal veszélytelen a környék, bár tény, a mellékutcákban azért nem nagyon sétálgattunk.

Empire State Building tetején

Visszautaztunk Manhattanbe és az Empire State Building volt következő célpont. Itt is azt az „elvet” követtük, amit szoktam: naplemente előtt kb. egy órával megyek fel és megvárom a sötétedést. A legszebb látvány ekkor van. Minden irányba fantasztikus a kilátás, de főleg a déli részre és a Central Park felé érdemes gyönyörködni.

Ilyen fantasztikus a kilátás az ESB tetejéről
Ilyen fantasztikus a kilátás az ESB tetejéről

3. nap: Staten Island, Intrepid, Little Italy

Szabadság-szobor

Ezt a napot az egyik legismertebb látnivalóval, a Szabadság-szoborral kezdtük. Magához a szoborhoz nem utaztunk, a legszebb kilátás a Hudson-folyóról nyílik.

Tudni kell, hogy a Battery Park és a Staten Island között ingyenes hajó közlekedik, amin persze nagy a tömeg. Ha nem jut hely a szobor felőli oldalon, érdemes a hajó elejére vagy hátuljába menni, ami nyitott, így onnan is jó a panoráma.

High Line

Van Manhattan-ben egy pár kilométer hosszú sétány, ami az utcák felett halad. Ez a High Line, ami a 14. utcától egészen a 34. utcáig vezet. Közben érdemes a Chelsea Market-be beugrani, ahol jókat lehet enni.

Intrepid

Innen a kb. 1 km-re lévő Intrepid Múzeumba gyalogoltunk, ahol egy anyahajón repülők, helikopterek, egyéb légi járművek vannak kiállítva. Leghíresebb járművei a kétezres évek elején forgalomból kivont Concorde szuperszonikus repülőgép, illetve az Enterprise űrsikló. Emellett mi meghallgattunk egy előadást is a műholdak működéséről.

Legnagyobb élmény azonban egy tengeralattjárón való látogatás. A leereszkedés előtt a vezető nyomatékosan felhívja a figyelmet, hogy a klausztrofóbiások semmiképp ne vegyenek részt a túrán. Érdekes látni, milyen körülmények között élnek a tengeralattjárón szolgálók.

Little Italy

Ezután a Little Italy negyedbe mentünk, ahol éppen a San Gennaro Fesztivált rendezték a napokban. Tulajdonképpen egy utcabálnak tekinthető, rengeteg étel- és csokistanddal. A hangulat miatt érdemes ellátogatni ide.

4. nap: Central Park, Coney Island

Nem telhet el New York élménybeszámoló a Central Park bemutatása nélkül! Ez maradt az utolsó napra.

Central Park

Nemcsak a parkot jártuk be, de a „szélein” több nevezetes látnivaló is akad. Elsőként a park belsejét fedeztük fel. A déli részről indultunk, hamarosan el is értük a Bethesda-szökőkutat, ami sok filmben is eltűnik. Tovább északra parkokon, tavak, kertek mellett haladunk el, érdekes érzés egy nagy zöld rész a metropolisz közepén.

Természettudományi Múzeum

Az északi részre kiérve metróval a Természettudományi Múzeumba igyekeztünk. Nem vagyok nagy múzeumlátogató, de ez mindent felülmúl. Több órába telt, mire bejártuk az épületegyüttest, pedig nem időztünk sokat egy helyen. Ráadásul nincs fix belépő, annyit adunk a jegy kiadásánál, amennyit gondolunk. Mi 10 dollárt adtunk ketten, bőven megérte!

Coney Island

Még egy helyet hagytunk ki, Brooklyn negyedben nem voltunk. Ezért azt választottuk, hogy kimetróztunk Coney Islandre, ami a helyiek tengerpartja. Egy hosszú homokos partot kell elképzelni, ahol egy vidámpark is található. Sajnos szeles, hűvöskés volt az idő, így strandolók nem voltak, de sok emberrel találkoztunk. Ettünk egy jó hotdogot, majd hosszas metrózás után hazamentünk.

5. nap: Indulás Bostonba

Az utolsó „utáni” napra már csak a buszállomásra utazás maradt, mert egy délben induló járattal mentünk át Bostonba.

New York élménybeszámoló összegzése

Valóban nem hiába mondják a világ fővárosának is New York-ot. Nemcsak a rengeteg látnivaló, hanem a város forgataga, hangulata is egyedivé teszi.

Érdekes látni, ahogy egy kis területen a világ szinte minden etnikuma megtalálható és mindenki természetesnek veszi ezt a számunkra hatalmas nyüzsgést. Én csak biztatni tudlak Titeket, hogy egyszer látogassatok el New York-ba, de ne csak pár napra, hanem legalább egy hétre!

Ajánlott cikkek

Cimkék: , ,

0 Komment

Írj kommentet