2021/04/23
New York élménybeszámoló – 4 nap a Nagy Almában

Habár én szeretek gyorsan „átrohanni” a helyszíneken, New York-ra négy teljes napot szántunk. Nem nagyon volt holtidőnk, mégis a kötelező látnivalókat alig tudtuk megejteni. Joggal mondhatom, egy hetet is bőven eltölthettünk volna a „világ fővárosában”. Olvassátok szeretettel a New York élménybeszámolót!

0. nap: Megérkezés New York-ba

Washingtonból érkeztünk egy barátommal New Yorkba, a busz pedig pont a forgatagban tett le minket. Fantasztikus élmény belekerülni a tömegbe, miközben körülöttünk hatalmas felhőkarcolók merednek az ég felé. Kellett is pár perc, mire egyáltalán elhelyeztük magunkat New York térképén.

Rögtön megpillantottuk az Empire State Building-et
Rögtön megpillantottuk az Empire State Building-et

Mivel Queens negyedben foglaltunk szállást, meg kellett találni a megfelelő metrót, ami nem olyan könnyű a Nagy Almában. Rengeteg ember, sok metrójárat, nem olyan egyszerű mutatvány mindez. De sikerült rábukkanunk a házra, ahol Airbnb-n mindössze egy szobát foglaltunk. Mivel egész nap mászkáltunk, csak alvásra használtuk és ráadásul reális áron béreltük (kb. 8 ezer Ft/fő/éj volt).

Times Square

Miután berendezkedtünk, visszamentünk Manhattanbe, ahol a Times Square-t kerestük fel. Mondani se kell, a világ egyik legismertebb terén hatalmas tömeg hömpölygött, miközben különböző művészek előadásait láthattuk.

Van egy lelátószerűség is, mindenképp menjetek a tetejére, ahonnan remekül be lehet látni a teret.

Itt található a Hard Rock Café is, a híres művészek gitárjait ingyenesen megnézhetjük!

Brooklyn-híd

Következő utunk a Brooklyn-híd volt. Metróval mentünk át a brooklyni oldalra, onnan gyalogoltunk át.

A híd kétszintes, az alsón a járművek, a felsőn a gyalogosok és a biciklisek közlekednek.

Gyalog ügyeljünk arra, hogy sokszor nagy sebességgel jönnek a bicajosok és a híd elég keskeny. Mi úgy időzítettünk, hogy a hídon érjen a naplemente, a folyamatosan kivilágított Manhattan csodás panorámát nyújtott.

Grand Central Station

Hazafelé metrózva még „beugrottunk” a Grand Central Station vasútállomásra, aminek fő terme sok filmben is fellelhető.

1. nap: Dél-Manhattan

Szerencsére olyan helyen béreltünk szállást, aminek környezetében több reggelizőhely is volt. Mi egy kivételével minden nap ugyanott ettünk. Úgy kell elképzelni, mint a filmekben. A pincérnő jár körbe és utántölti kávéval a poharat. Emellett nagyon finom ételek voltak, nem kis adagokkal.

World Trade Center

Reggel a World Trade Center környékét jártuk be. A volt ikertorony helyén épült két medencét körbejártuk, ahová az elhunytak nevei vannak vésve.

Ezután a 9/11 Múzeumba mentünk, ahol a terrortámadásról kapunk átfogó képet vizuálisan (képek, sőt még tárgyak is ki vannak állítva).

Wall Street

Mivel a közelben van a pénzügyi negyed, ellátogattunk a Wall Street felé. A New york-i tőzsde épülete és a Federal Hall is itt található.

New York-i tőzsde épülete
New York-i tőzsde épülete
A Federal Hall, előtte a George Washington szobor
A Federal Hall, előtte a George Washington szobor

Azt tudni kell, hogy a Wall Street egy mellékutca, az előbbi két épület nem itt található.

Fotózkodtunk a híres bikát ábrázoló szobornál is, ami a tőzsde világában a növekvő árakat szimbolizálja (ezért szokták emlegetni bikapiacnak az emelkedő tőzsdés időket).

Sajnos a bika fejét kínaiak takarták el :)
Sajnos a bika fejét kínaiak takarták el 🙂

Flatiron Building

Ezután átmetróztunk a Flatiron Buildinghez, a jellegzetes vékony épülethez. Itt van egy park és előtte jó pár szék kitéve, egy kicsit megpihentünk és csodáltuk a fura építményt.

Mivel a délutáni időjárásról tudtuk előre, hogy esős lesz, ennyi fért bele a napba. Visszamentünk a szállásra és kihasználva a rossz időt, elmentünk egy közeli mosodába, hogy a felgyülemlett szennyest kimossuk.

2. nap: Bronx, Harlem és Empire State Building

Bronx Zoo

A Bronxi állatkertbe szerdánként ingyenes a belépés, így ezt kihasználtuk. Nagy területen fekszik, azonban számítani kell arra, hogy a fő attrakciókhoz jeggyel kell rendelkezni. Igazából díjmentesen csak egy átlagos állatkertet „kap” a látogató.

Harlemi séta

A visszautazáskor úgy döntöttünk, beugrunk a hírhedt Harlem negyedbe körülnézni.

A 125. utcánál szálltunk le a metróról, ahogy felértünk, máris a portékáikat áruló emberkék megtaláltak minket. Az egyikük egy zene-dvd-t akart eladni és még bankkártyalehúzó-készülék is volt nála! Mindent bevetnek a turisták ellen.

De félni persze nem kell, nappal veszélytelen a környék, bár tény, a mellékutcákban azért nem nagyon sétálgattunk.

Empire State Building tetején

Visszautaztunk Manhattanbe és az Empire State Building volt következő célpont. Itt is azt az „elvet” követtük, amit szoktam: naplemente előtt kb. egy órával megyek fel és megvárom a sötétedést. A legszebb látvány ekkor van.

Minden irányba fantasztikus a kilátás, de főleg a déli részre és a Central Park felé érdemes gyönyörködni.

Csodás a kilátás a felhőkarcolókra
Csodás a kilátás a felhőkarcolókra

3. nap: Staten Island, Intrepid, Little Italy

Szabadság-szobor

Ezt a napot az egyik legismertebb látnivalóval, a Szabadság-szoborral kezdtük. Magához a szoborhoz nem utaztunk, a legszebb kilátás a Hudson-folyóról nyílik.

Tudni kell, hogy a Battery Park és a Staten Island között ingyenes hajó közlekedik, amin persze nagy a tömeg. Ha nem jut hely a szobor felőli oldalon, érdemes a hajó elejére vagy hátuljába menni, ami nyitott, így onnan is jó a panoráma.

High Line

Van Manhattan-ben egy pár kilométer hosszú sétány, ami az utcák felett halad. Ez a High Line, ami a 14. utcától egészen a 34. utcáig vezet. Közben érdemes a Chelsea Market-be beugrani, ahol jókat lehet enni.

Sétányról rálátás NY egyik utcájára
Sétányról rálátás NY egyik utcájára

Intrepid

Innen a kb. 1 km-re lévő Intrepid Múzeumba gyalogoltunk, ahol egy anyahajón repülők, helikopterek, egyéb légi járművek vannak kiállítva.

Leghíresebb járművei a kétezres évek elején forgalomból kivont Concorde szuperszonikus repülőgép, illetve az Enterprise űrsikló. Emellett mi meghallgattunk egy előadást is a műholdak működéséről.

Enterprise űrhajó
Enterprise űrhajó

Legnagyobb élmény azonban egy tengeralattjárón való látogatás. A leereszkedés előtt a vezető nyomatékosan felhívja a figyelmet, hogy a klausztrofóbiások semmiképp ne vegyenek részt a túrán. Érdekes látni, milyen körülmények között élnek a tengeralattjárón szolgálók.

Hát egy tengeralattjárón se könnyű az élet
Hát egy tengeralattjárón se könnyű az élet

Amúgy nagyon jó helyen van az anyahajó, csodás kilátás nyílik a város felhőkarcolóira.

Ilyen a fedélzetről a látvány:

Little Italy

Ezután a Little Italy negyedbe mentünk, ahol éppen a San Gennaro Fesztivált rendezték a napokban. Tulajdonképpen egy utcabálnak tekinthető, rengeteg étel- és csokistanddal. A hangulat miatt érdemes ellátogatni ide.

4. nap: Central Park, Coney Island

Nem telhet el New York élménybeszámoló a Central Park bemutatása nélkül! Ez maradt az utolsó napra.

Central Park

Nemcsak a parkot jártuk be, de a „szélein” több nevezetes látnivaló is akad. Elsőként a park belsejét fedeztük fel. A déli részről indultunk, hamarosan el is értük a Bethesda-szökőkutat, ami sok filmben is eltűnik.

A Bethesda-szökőkút előtti aluljáró sok filmben szerepel
A Bethesda-szökőkút előtti aluljáró is sok filmben szerepel

A Central Parkban van egy állatkert is. Mivel Washingtonban és Bronxban is voltunk állatkertben, ide már nem mentünk be. Aki szereti a Madagaszkár pingvinjeit, annak ismerős lehet a név. 🙂

A pingvinek itt ügyködnek :)
A pingvinek itt ügyködnek 🙂

Tovább északra parkokon, tavak, kertek mellett haladunk el, érdekes érzés egy nagy zöld rész a metropolisz közepén.

Természettudományi Múzeum

Az északi részre kiérve metróval a Természettudományi Múzeumba igyekeztünk. Nem vagyok nagy múzeumlátogató, de ez mindent felülmúl.

Több órába telt, mire bejártuk az épületegyüttest, pedig nem időztünk sokat egy helyen. Ráadásul nincs fix belépő, annyit adunk a jegy kiadásánál, amennyit gondolunk. Mi 10 dollárt adtunk ketten, bőven megérte!

Coney Island

Még egy helyet hagytunk ki, Brooklyn negyedben nem voltunk. Ezért azt választottuk, hogy kimetróztunk Coney Islandre, ami a helyiek tengerpartja. Egy hosszú homokos partot kell elképzelni, ahol egy vidámpark is található.

A híres vidámpark
A híres vidámpark

Sajnos szeles, hűvöskés volt az idő, így strandolók nem voltak, de sok emberrel találkoztunk. Ettünk egy jó hotdogot, majd hosszas metrózás után hazamentünk.

5. nap: Indulás Bostonba

Az utolsó „utáni” napra már csak a buszállomásra utazás maradt, mert egy délben induló járattal mentünk át Bostonba.

New York élménybeszámoló – Összegzés

Valóban nem hiába mondják a világ fővárosának is New York-ot. Nemcsak a rengeteg látnivaló, hanem a város forgataga, hangulata is egyedivé teszi.

Érdekes látni, ahogy egy kis területen a világ szinte minden etnikuma megtalálható és mindenki természetesnek veszi ezt a számunkra hatalmas nyüzsgést.

Én csak biztatni tudlak Titeket, hogy egyszer látogassatok el New York-ba, de ne csak pár napra, hanem legalább egy hétre!

Ajánlott cikkek

A többi élménybeszámolóból is sok információt tudhatsz meg!

Cimkék: , ,

0 Komment

Írj kommentet