USA Nyugati parti körutam – 1. rész: Odaút és San Francisco

by radopeter1983
USA Nyugati part - 1.rész: San Francisco

Nem mostanában ejtettem meg ezt az amerikai utat, de talán érdekes lehet, hiszen sokan szeretnének a nyugati partra látogatni. Az USA sok szép helyet tartogat, természetesen ezen a részen is van jó néhány!

2017 márciusában láttam egy leárazott repjegyet Berlinből (az akkor még létező WOW Air-nél), így megvásárolva 3 héttel később már utazhattam is San Francisco-ba Izlandon keresztül.

Én szeretem a nagyon aktív utakat (értsd: reggeltől estig megyek, nem sokat időzök egy helyen), így 5 helyszín szerepelt a tervben: San Francisco, Los Angeles, San Diego, Las Vegas és Grand Canyon. Sőt, egy „joker-hely” is sikerült: úgy foglaltam a repjegyet, hogy hazaúton volt fél napom bemenni Reykjavik-ba.

Összesen 13 naposra sikeredett az út, sok mindent belesürítettem ebbe a majd’ két hétbe.

Poggyászom

Ezt azért emelem ki, mert én szinte mindig hátitáskával utazom. Csak a legszükségesebbeket viszem magammal, bizonyítja ez a kép is:

Nem sok cuucal utaztam el :)
Nem sok cuucal utaztam el 🙂

Felesleges elvinni az egész lakást, ennyi cuccal is kényelmesen lehet kirándulni, várost nézni. És nem kell cipelni a nagy bőröndöt sem!

Az USA-ban szinte mindenhol van nyilvános mosoda, ahol nagyon olcsón lehet helyben kimosni a ruhákat. Biztos Ti is láttatok már filmben ilyen jelenetet, ahol az emberek bedobják a ruhát a mosógépbe és leülnek olvasni vagy beszélgetnek. Olcsó és praktikus.

Odaút

Egy kicsit hosszadalmas volt az út, mivel Berlinbe egy éjszakai busszal utaztam Győrből. A busznak volt megállója a Schönefeld-reptéren, így nem kellett külön utazgatni.

Ha azt veszem, hogy Győrből hétfő 19 órakor indultam és San Francisco-ban kedd 20.30-kor landolt a gép, akkor a 9 órás plusz időeltolódást is belevéve elképzelhetitek, milyen fitten szálltam le a repülőről. 🙂

San Francisco éjjel a repcsiről
San Francisco éjjel a repcsiről

San Francisco

Szerda reggel indultam is a városba. Igazából, ha nem laza sétálós az ember, egy nap alatt végig lehet menni San Francisco-n (bár tény, hogy néhány dolog így kimarad).

Egy jó reggeli a Fishermann’s Wharf-nál remek kezdés! Itt aztán van mindenféle étel, de persze a tengeri herkentyűk vannak többségben. Én nem vagyok oda ezekért, így egy tojásos omlettet vágtam be.

Ezen a részen a fő látványosság a 39-es dokknál napozó oroszlánfókák. Rengeteg állat fekszik a fadeszkából készült pihenőkön, nem zavarja őket a sok fotózkodó turista.

Az Alcatraz börtönszigetére is innen indulnak a túrák. A kompjegy tartalmazza a belépőt is. Engem valahogy nem vonzott ez a kirándulás, így kihagytam a programból.

Alcatraz szigete a kikötőből
Alcatraz szigete a kikötőből

Végigsétáltam a kikötő mentén, majd felgyalogoltam a belvárosi kilátóhelyre, a Coit Tower-hez. Csodás panoráma tárul elénk, a város négyzetrácsos hálózata is nagyon jól kivehető. Na meg persze a távolban a Golden Gate híd is látszik.

Jól látszik a város hálózatos felépítése
Jól látszik a város hálózatos felépítése

A Coit Tower-től elsétáltam a híres Lombard Street-ig. Ez az utca az, ahol az autók a kanyargós úton legurulnak. Ha esetleg kocsival lesztek a városban, ide mindenképp menjetek el, szép kilátás nyílik a gurulás közben a szemközti dombos részre.

A F. Wharf-tól, a Hyde Street Pier-től indul San Francisco híres kábelvasútja, a Cable Car. Mindenképp azt javaslom, hogy a felső részről induljunk és úgy menjünk le a lenti végállomásig. Márcsak azért is, mert nagy élmény, ahogy a kocsi „száguld” lefelé a dombon. És persze bátran álljatok ki a lépcsőre és a kapaszkodóba csimpaszkodva élvezzétek a gurulást!

Ezután a Golden Gate Parkba mentem busszal. Nevével ellentétben nem közvetlenül a híd mellett van. Egy téglalap alakú nagy park, ahol egy botanikus kert is helyet kapott. Délutáni sétának tökéletes volt.

Japán kert
Japán kert

És hát San Francisco-ban a fő attrakció a Golden Gate híd. Direkt úgy mentem oda, hogy lássam világosban és sötétben is. Monumentális híd, ez kitűnik, amikor oldalról látjuk a talapzatot és a pilléreket.

A világ talán leghíresebb hídja
A világ talán leghíresebb hídja

Szerencsére gondoltak a gyalogosokra, így átsétáltam a túloldalra, ahonnan remek kilátás nyílik a városra és az Alcatraz szigetre is.

Mire visszaértem a déli kiindulópontra, már kezdett is sötétedni. Egy kicsit élvezkedtem a kivilágított híd látványában, majd lassacskán indultam a buszállomásra, hogy éjjeli járattal utazzak Los Angeles-be.

Kezdik kivilágítani a hidat
Kezdik kivilágítani a hidat

A körút további beszámolói

2.rész: Három nap Los Angeles-ben

3.rész: Las Vegas-ban, a Bűn városában

Ajánlott cikkek

A többi élménybeszámolóból is sok információt tudhatsz meg!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató